Anne anbefaler

En bevægende historisk roman, en spændende japansk krimi, en vild overlevelsesfortælling og en psykologisk thriller.

Af Amanda Martinsen

Anne fra biblioteket

Denne gang er det ikke de kærlige og lune romaner, der dominerer Annes anbefalinger, men i stedet hårrejsende spænding og et tankevækkende indblik i kolonialismens konsekvenser.

 

‘Den hvide pige’ - af Tony Birch 

"Den hvide pige" er en rørende historisk roman, der finder sted i 1960'ernes Australien. Bogen følger den indfødte kvinde Odette Brown og hendes barnebarn Sissy, som er blevet opdraget af sin bedstemor, efter at hendes mor forlod hende. 

Odette bor i en lille by og lever af at male kort, som hun sælger i souvenirbutikker. Sissy, der er både intelligent og nysgerrig, har et tæt forhold til sin bedstemor, og indtil nu har de levet et fredeligt liv sammen. 

Deres tilværelse forstyrres dog, da en ny betjent ankommer til byen og begynder at chikanere dem. Odette og Sissy har på trods af deres familieære bånd ikke samme hudfarve, og derfor bliver de tvunget til at flygte for at kunne forblive sammen. ‘Den hvide pige’ kaster lys over Australiens postkoloniale fortid og de udfordringer, de indfødte australiere stod overfor. Den skildrer også den racistiske politik, der risikerede at splitte indfødte familier og deres kamp mod uretfærdighed.  

‘Den hvide pige’ kaster lys over Australiens postkoloniale fortid og de udfordringer, som de indfødte australiere stod overfor. Den skildrer også den racistiske politik, der risikerede at splitte indfødte familier og deres kamp mod uretfærdighed.  

 

'I ond tro' - af Keigo Higashino 

‘I ond tro’ af Keigo Higashino er en spændende krimi, der følger kriminalassistent Kyoichiro Kaga. Historien har en traditionel krimistruktur, psykologisk dybde og et overraskende plot, der udfordrer den gængse tankegang. 

Historien begynder med en tilsyneladende simpel kriminalsag, men når kriminalassistent Kaga dykker dybere ned i efterforskningen, afsløres lag af bedrag og hemmeligheder, hvor hver karakter skjuler sine egne motiver. Dette ændrer ikke kun hans syn på sagen, men også hans forståelse af den menneskelige natur. 

Atmosfæren i ‘I ond tro’ er præget af mystik og spænding, og intensiteten holdes fra starten og helt til sidste side. 

  

'Hushjælpen' - af Freida McFadden 

 Hushjælpen’ af Freida McFadden er en psykologisk thriller.  

Hovedkarakteren Millie får job som hushjælp hos den velhavende Winchester-familie. For Millie, der kæmper for at få en ny start i livet efter at have været i fængsel, er jobbet vigtigt, men snart viser det sig, at alt ikke er, som det burde være. Husets frue, Nina Winchester, der bærer på en historie med psykiske problemer, opfører sig både mærkeligt og manipulerende overfor Millie. 

Snart afsløres flere mørke hemmeligheder, og snart er det klart, at intet er, som det burde være. 

‘Hushjælpen’ er fyldt med spænding og uventede drejninger – perfekt for dem, der elsker psykologiske thrillere. Bogen udforsker, hvordan magt kan misbruges i forholdet mellem arbejdsgiver og ansat og lader læseren tvivle på, hvad der er virkeligt og hvad der er manipulation. 

‘Hushjælpen’ er en spændende og underholdende læseoplevelse, og hvis du har lyst (og mod) til mere, kan du heldigvis også låne del to, ‘Hushjælpens hemmeligheder’, på biblioteket. 

 

'Vildmark' - af Lauren Groff

En spændende overlevelsesfortælling, der udspiller sig i begyndelsen af 1600-tallet. 

Historien følger en ung tjenestepige, der under en dødbringende vinter præget af sult og sygdom flygter fra Jamestown-kolonien. Uden andet end få ejendele begiver hun sig ud i den vilde natur, hvor hun møder utallige farer, der truer hendes liv. 

I sin rejse gennem vildmarken opdager hovedpersonen nye sider af sig selv og begynder at udforske sin egen identitet. Romanen berører stærkt temaer som overlevelse, tro og kolonialismens dybtgående indvirkning. 

Det er hjerteskærende at følge den unge piges lidelser, samtidig er det opløftende at opleve hendes udvikling og triumfer, når hun overvinder utallige udfordringer og opdager en indre styrke og ressourcer, hun ikke vidste, hun havde.  

Vildmark er en barsk og rørende skildring af de tidlige amerikanske kolonisters liv, og den kaster et skarpt lys på de dybtgående konsekvenser, kolonialismen havde for både de indfødte og kolonisterne selv.