Voksne

Forfatter Inger Christensen ville være fyldt 90 år i januar 2025

Inger Christensen (1935 – 2009) er unik og stadig aktuel. Hun er den mest betydningsfulde danske lyriker i nyere tid.

Af Jette Olsson

""

Inger Christensen (1935–2009) er en af Danmarks mest anerkendte digtere, værdsat af både litterære eksperter og almindelige læsere. Hendes værker fortsætter med at inspirere yngre digtere og bliver stadig genudgivet og oversat. Blandt hendes hovedværker er digtsamlingerne "det" (1969), "Alfabet" (1981) og "Sommerfugledalen" (1991).

Inger Christensens forfatterskab er kendt for dets komplekse systemer og udstråler samtidig en dyb sanselighed over for sproget som et materiale, der former vores opfattelse af verden. For mange blev mødet med hendes digte forstærket af Pia Raugs populære indspilning af sange fra værket "det" i 1980, hvor folk sang med på de kritiske toner, der både udtrykker bekymring og håb for fremtiden.
 

Forfatterskabet er stadig aktuelt

Digtsamlingen "det" inviterer fortsat til nye fortolkninger og er med sin klare samfundskritik stadig relevant. Inger Christensens beskrivelser af menneskets forbindelse med naturen og hendes refleksioner over vækst og teknologiens konsekvenser for mennesket er yderst aktuelle i dag, i lyset af de globale kriser. Også i dag kan vi ligesom i 'det' drømme om "En by der er blød som en krop", når  "Et samfund kan være så stenet" og "indbyggermassen så benet/at livet er gået i chok". 

I 2023 blev Inger Christensens hidtil ukendte ungdomsdigte udgivet under titlen "Jeg bor i en hemmelig drøm". Disse digte viser allerede hendes stærke sans for sproget og den forbindelse med naturen, der præger hele hendes forfatterskab.


Gode indgange til forfatterskabet

En af de bedste måder at dykke ned i Christensens forfatterskab er gennem hendes egne essays, samlet i "Del af labyrinten" (1982) og "Hemmelighedstilstanden" (2000). Udover essays og digte skrev hun også romaner og skuespil.

En anderledes introduktion til Inger Christensens digteriske univers er portrætfilmen "Cikaderne findes" (1998) af Jytte Rex som kan ses på Filmstriben. Et højdepunkt i filmen er forfatterens oplæsning af "Sommerfugledalen".

Se også dette videoindslag om "Sommerfugledalen" produceret af Greve Bibliotek.