Guide til forældre – skærmtid, spil og spilopper

Af Jette Olsson

""

Skærmtid og digitale medier er en kilde til både glæder og bekymringer i de fleste børnefamilier. Det bliver ikke nødvendigvis lettere at finde hoved og hale i, når de små poder bliver ældre, og en verden af sociale medier, YouTube-videoer og spil for alvor åbner sig.

Og det med mediebrug og skærmtid er ikke sort-hvidt: 

"Skærmtid handler både om tidsmængden, dvs. antal timer og minutter, og om kvalitet, dvs. hvad skærmen bliver brugt til. Det er en god idé både at være opmærksom på tidsmængden og på, hvad dit barn bruger skærmen til, fx til at se tv, til kommunikation, til spil, som redskab mv." – Børns Vilkår

Her anbefaler vi gode guidebøger om børn og digitale medier. Du kan blive klogere på, hvad YouTube er, hvordan dit barn oplever det at være på skærm. Og du kan få anbefalinger til, hvordan du som forælder kan sætte rammer for skærmtid og for eksempel brug af spil eller sociale medier i hverdagen sammen med dit barn.

Du kan også læse mere om børns mediebrug og finde flere gode råd til dig som forælder på Medierådets hjemmeside eller hos for eksempel Børns Vilkår og Red barnet.


”Turen går til YouTube: en guidebog til forældre” 

Ved du, hvordan YouTube påvirker dit barn, og hvad du skal være opmærksom på som voksen? Kan du tale youtubesk? Har du kendskab til algoritmer og challenges? Hvor pålidelig er YouTube egentlig som barnepige?

Disse og mange andre emner kan forældre og fagfolk få et indblik i i denne vigtige og gennemarbejdede guidebog af Maria Baagøe Bové & Rasmus Kolbe. 

”Dit digitale barn har brug for en voksen” 

På baggrund af viden om børn og unges digitale færden giver bogen værktøjer og gode råd til forældre og andre voksne, om hvordan man kan opdrage og vejlede om at begå sig i en verden, hvor smartphones, spil og sociale medier fylder stadig mere.

Det er en vedkommende bog, der også giver gode råd til interaktionen med børn omkring deres færden på de sociale medier. Forfatteren bag, Lykke Møller Kristensen, er hverken for eller imod sociale medier, men søger at klæde forældre på, så de kan støtte deres børn i en fornuftig brug.

”Få styr på dit barns digitale verden: guide til det gode onlineliv” 

En bog om at skabe retningslinjer for god opførsel og opdragelsen i og omkring den digitale verden. Psykolog Ulla Dyrløv har lavet en praktisk guide til forældre, der gerne vil tage ansvar for deres børns onlineliv.

Bogen er opdelt i brugbare afsnit som fx "Sæt dig ind i dit barns digitale liv", " Familieliv i den digitale verden", " Små børn i den digitale verden", "Hvad kan mit barn finde på nettet" og "Forstå dit barns lyst til computerspil".