Læst i Marts
Af Amanda Martinsen
I marts måned har jeg læst noget trygt, noget atypisk og noget tankevækkende.
Den første er endnu en skøn novelle udgivet på forlaget Korridor. Det atypiske er en spændingsroman, for det er sjældent, at jeg låner bøger fra krimihjørnet, men denne er til dig, der ikke ønsker, at din krimi er for meget krimi. Den tankevækkende er Liv Duvå’s prisvindende, stærke samtidsroman.
En morders dagbog
’En morders dagbog’ af Kim Young-Ha beviser, at en roman kan være både sjov, tankevækkende og spændende, uden at den nødvendigvis behøver at være lang. Det sjove er grotesk, derefter tankevækkende, så lidt foruroligende, og til sidst efterlader det mig som læser forvirret på den gode måde og godt underholdt.
Handling: En seriemorder er holdt op med at slå ihjel. Han har adopteret en datter og lever uden den nydelse, som det ellers giver ham at planlægge og udføre et mord. En dag starter en ny seriemorder med at slå unge kvinder ihjel. En ny seriemorder på hans territorium – den ældre seriemorder bliver først forarget og dernæst urolig. Bliver hans datter det næste offer for den nye seriemorder?
Den ældre seriemorder må i gang igen – et sidste mord. Denne gang ikke for hans egen nydelses skyld, men for at passe på datteren og komme den nye seriemorder i forkøbet.
Men hvad er egentlig sandheden, og hvis tilstedeværelse truer i virkeligheden datterens liv? Den ældre seriemorder har nemlig fået alzheimers og glemmer alt og alle. Kan han nå at planlægge og udføre sit sidste mord, og husker han at dræbe den rigtige?
’En morders dagbog’ er endnu en lille, hurtigt læst perle i forlaget Korridors novellaserie.
Ned fra himlen
”I midten af det hele ligger togstationen med sin spøgelsesagtige susen langs skinnerne, der hvisker sit løfte om en anden verden, om at det er muligt at komme væk. Toget er bare altid lige kørt, og oppe på perronen står der altid en eller anden, der lige akkurat ikke nåede det (…)” (s. 54).
Brøndby Strand, den totalt planlagte ’fra-vugge-til-grav-by’ bliver beskrevet i al sin betonbrutalitet. De lange gangstier, pastelmalet, og nu afskallende opgange, de uendelige og urovækkende parkeringskældre og familierne, der bor der. Barndommen, ungdommen, alderdommen og de år, derimellem, der går så hurtigt: på arbejde, forliste forhold, druk, tvivl, glæder og svigt. Liv Duvå beskriver råt, men blødt velfærdsdrømmene på Vestegnen, den totalt planlagte by og de klasseskel, der deles af lige vejbaner, og familier, der splittes af værdier eller etageadskillelse.
’Ned fra himlen’ er en meget læseværdig og stærk socialrealistisk roman.
I en dråbe
DNA-spor, retsbotanik og transatlantiske adoptioner – Sissel-Jo Gazans ‘I en dråbe’ er en krimi til tiden.
Efter et skænderi med sin teenagedatter Mia går Merethe ud i den våde aften for at poste et brev og få tankerne lidt på plads. Hun kommer aldrig hjem igen, og datteren Mias tanker kredser om sin moders forsvinden igennem alle hendes teenageår. Spekulationerne og følelsen af svigt fører Mia ind i en uundgåelig karriere hos politiet. Politiet, der splittede en familie med deres opklaring af, hvad der skete den regnvåde aften. Politiet, som Mia følte svigtede og dømte på forhånd. Politiet, som anholdt Mias far. Mias far, som Mia er sikker på er uskyldig.
Kan Mia gøre det bedre? Vil de beviser, hun finder, bekræfte hendes eller politiets teori – er hendes far uskyldig? Blev en familie splittet mere end nødvendigt? Og hvad skete der den regnvåde aften?
’I en dråbe’ er en godt skrevet og udtænkt spændingsroman, der hverken får dig til at sidde yderst på stolen eller får hårene i nakken til at rejse sig.
Første bind i en planlagt trilogi med Mia Theil-Jensen i hovedrollen.
Flere anbefalinger
Jeg har selvfølgelig også læst mine kollegaers gode anbefalinger. Connie har anbefalet ’Afslutninger’ af Kim Andrea Brofeldt – en varm feel-good roman med lidt mere dybde, end man f.eks. finder i Jenny Colgans romaner.
Avijaja er god til at læse det smalle og tankevækkende, og jeg har på hendes anbefaling læst ’Alt andet er gift’ af Maria Dixen. Det var en læseoplevelse, hvor jeg både blev fastholdt og frastødt på samme tid. ’Alt andet er gift’ er en barsk, men poetisk fortælling om en stærkt dysfunktionel familie, hvor vold, trusler og incest får store konsekvenser.
Du finder flere anbefalinger fra Connie og Avijaja nedenfor.