Johnny anbefaler
De bedste læseoplevelser 2024
Af Amanda Martinsen
Johnny anbefaler sine tre bedste læseoplevelser fra 2024
'Bølger' af Eduard von Keyserling
Adelsfamilien Buttlär ankommer i samlet, kaotisk flok til et lille, søvnigt fiskerleje. De yngste familiemedlemmer fascineres straks af landsbyens mest berygtede par: Doralice, den unge grevinde gift med en meget ældre mand, og den energiske maler Hans Grill, som hun er løbet væk sammen med. Historien er fortalt med en sanselig og fortættet prosa, der udstiller personernes indre verden på en ikke altid flatterende måde. De slås med klassesamfundets restriktioner, datidens kønsforventninger samt en verden under forandring. Bølger er en klassisk dekadenceroman, og sådan en ender som regel enten tragisk eller uforløst – men hvordan ender det for den bortløbende grevinde og hendes maler? Og hvordan reagerer det tyske aristokrati?
Forfatteren til denne fantastiske bog, Eduard von Keyserling, er selv opvokset i Litauen (der dengang var under tysk kontrol) i midten af 1800-tallet. Handlingen i romanen finder sted netop dér og netop på det tidspunkt, og det er den stærke samfunds- og periodeskildring, samt den nostalgiske, lettere melankolske stemning, som gør, at man ikke kan lægge denne bog fra sig.
'Nattens gave' af Astrid Ehrencron-Kidde
Astrid Ehrencron-Kidde er i dag stort set ukendt som andet end oversætter af Margit Söderholms romaner, men hun har skrevet en række romaner og novellesamlinger i begyndelsen af 1900-tallet. Hendes fortællinger blev desværre ofte holdt op mod H.C. Andersen og uretfærdigt dømt som inferiøre efterligninger. Hendes stil er en storladen magisk realisme, der låner elementer fra myter og folkeeventyr – en slags Karen Blixen på steroider. Denne bog er en samling af de bedste af hendes eventyr, fra den bittersøde moralfabel Dronningen, der tabte sin ungdom og fandt den igen, over den dybt tragiske og hjerteskærende Mester Antonio, til den politiske allegori Der var et land. Her er der fuld gas på de store følelser, og der er forholdsvis langt til den klassiske nordiske naturalisme. Det er en fornøjelse at læse. Jeg anbefaler dog at have et par lommetørklæder ved hånden.
'Berninis øje' af Iselin C. Hermann
Denne bog handler om billedhuggeren Bernini, almindeligt betragtet som en af de største nogensinde. Romanen skildrer hans vej fra en usikker, overset dreng til en af de mest indflydelsesrige mænd i datidens Rom og senere hans fald fra magtens (og kunstens) tinder. Bogen har fokus på Berninis forhold til særligt to grupper af mennesker, som skulle få stor betydning for ham: paverne og kvinderne. I begge tilfælde stormfulde forhold, som fik skæbnesvangre konsekvenser. Hermann skriver medrivende og indlevende, og den historiske baggrund bliver aldrig tør, selvom hun tydeligvis har lavet meget research. Hvis man ellers har slugt en masse historiske romaner om store personligheder, er denne roman et oplagt næste læseprojekt.
Iselin Hermann har skrevet bøger både til børn og voksne – sørgeligt relevant er Der hvor månen ligger ned fra 2002, der foregår i Damaskus i Syrien.