En japansk bølge af Skønlitteratur og Film
En Japansk bølge skyller ind over landet – og vi lader os glædeligt føre med.
Læs med her og bliv klogere på japansk litteratur. Du finder en inspirationsliste i bunden.
Af Amanda Martinsen
Dansk arkitektur og -design har i mange år kigget mod Japan – en enkel æstetik og fokus på gode kvalitet og godt håndværk. Også i litteraturen kigger vi gerne imod Japan, og vi bliver næsten overvældet af de fine, enkle og kraftfulde romaner, noveller og novallaer, der både får os til at trække på smilebåndet og blive berørt.
Måske kender du den japanske filminstruktør, animator og tegneserieskaber Hayao Miyazakis. Hans filmunivers er elsket af både børn og voksne, og han står bag filmene ’Det levende slot’, ’Kiki den lille heks’ og ’Chihiro og heksene’, Sidstnævnte vandt en Oscar for bedste animationsfilm i 2003. Disse film og flere af Hayao Miyazakis film kan ses på Filmstriben.
Du kender helt sikkert den japanske spise sushi, og du har nok også set et værk af den japanske kunstner Hokusai, der døde tilbage i 1849. Hans træsnits af bølger og bjerget Fuji hænger som plakater i mange moderne hjem. Den japanske kunstner Yayoi Kusama, der er kendt for sine prikker, er også meget populær, og sådan kan vi blive ved. Det er svært at stoppe igen, når man først begynder at opremse den kunstneriske og kulturelle indflydelse, der kommer fra Japan.
Vi har også fået en masse god litteratur fra Japan. Den japanske forfatter Haruki Murakami er uden tvivl den mest kendte japanske forfatter på vores breddegrader. Hans fortællinger, der foregår i et magisk univers, hvor det mest umulige kan ske, har været med til at starte en bølge, hvor japansk litteratur er skyllet ind over Europa og Danmark.
Murakami fik sit internationale gennembrud med romanen ’Trækopfuglens krønike’, der udkom på dansk i 2001. Du finder mange magiske værker af Haruki Murakami på bibliotekets hylder.
En anden af de japanske forfattere, du også kan finde på bibliotekets hylder, og som vi synes, at du skal kende, er Sayaka Murata. Hendes roman ’Døgnkioskmennesket’ blev i 2016 tildelt Japans mest prestigefyldte litterære pris, Akutagawa-prisen. Den er solgt i mere end en million eksemplarer i Japan og oversat til over tyve sprog. Sayaka Murata har også skrevet ’Jordboerne’.
En ny og populær forfatter fra Japan er Emi Yagi, der i sin roman ’Dagbog fra et tomrum’ sætter fokus på den japanske arbejdskultur, moderskabet og en kvindes indre liv. ’Dagbog fra et tomrum’ sammenlignes med ’Døgnkioskmennesket’, og den er med sin tørre humor, sociale iagttagelser og enkle struktur med til, endnu engang, at minde os om kvaliteten i japansk litteratur.
Har du fået lyst til at rejse til Japan? Her giver vi vores bud på spændende og interessante bøger skrevet af japanske forfattere som Haruki Murakami, Sayaka Murata, Emi Yagi og mange flere.